10 lucruri pe care medicul dentist ar vrea ca tu să le ştii

Oricât de bine ai avea grijă de dinţii tăi, bacteriile responsabile de apariţia cariilor sunt prezente constant şi pot să îţi creeze probleme serioase. Medicul dentist ar vrea ca tu să ştii anumite lucruri, pentru ca viaţa ta să fie ceva mai uşoară. 🙂

 1. În acest moment, dinţii tăi sunt acoperiţi cu placă dentară plină de bacterii.

Placa bacteriană acoperă toate suprafeţele dentare, inclusiv  zona de sub gingie. Fiind foarte subţire, aceasta este la început insesizabilă, iar dinţii par curaţi, dar din păcate ea se depune tot mai mult. Singura modalitate de a o îndepărta este prin periaj dentar de două ori pe zi şi folosirea aţei dentare o dată pe zi, preferabil seara.

2. Periajul de seară este cel mai important.

Noaptea, când tu dormi, bacteriile se înmulţesc, mai ales dacă nu te-ai spălat pe dinţi înainte de culcare. Chiar dacă nu mănânci în somn, faptul că resturile alimentare sunt prezente, iar fluxul de salivă scade, face ca dimineaţă să te trezeşti cu dinţii murdari şi chiar cu respiraţie neplăcută.

3. În timp, placa bacteriană se transformă în tartru.

Dacă nu este îndepărtată (corect), placa bacteriană atrage minerale din salivă, se întăreşte şi se transformă în tartru, ce poate fi curăţat numai de către un specialist, în cabinetul stomatologic. La rândul său, tartrul pătrunde sub gingie şi continuă să se dezvolte, conducand la…

4. Afecţiuni gingivale si alte complicatii.

Gingia din zona depunerii de tartru se inflamează, sângerează, iar în timp se poate dezlipi de dinte, expunând rădăcina. Ulterior sunt afectate ţesuturile care îl susţin, ajungându-se până la pierderea acestuia.

5. Este posibil să foloseşti aţa dentară în mod greşit.

Poţi să îţi cureţi spaţiile interdentare cu aţă oricât de des doreşti, atâta timp cât o faci corect. Nu apăsa aţa între dinţi şi nu insista foarte mult. Nu doar că nu vei îndepărta placa bacteriană, dar îţi vei răni şi inflama gingia. Rupe o bucată de aţă, prinde-o bine între degete şi aplic-o într doi dinţi vecini, pe faţa unuia dintre ei. Mergi până la gingie, apoi trage de aţă, pe fiecare dinte în parte. Nu împinge aţa drept, între cei doi dinţi, de mai multe ori.

6. De asemenea, îţi poţi peria dinţii greşit.

Dacă apeşi mai tare pe periuţa sau dacă aceasta are perii mai tari nu înseamnă că îţi cureţi dinţii mai bine. Sau dacă te periezi mai mult timp, în toate direcţiile. Periajul corect se face cu o periuţă cu peri moi/medii, de la gingie înspre dinte, de 10 ori pe fiecare grup de 2-3 dinţi. Suprafaţa masticatorie a molarilor se curăţă dinspre spate spre faţă.

7. Zahărul şi carbohidraţii hrănesc bacteria care produce caria dentară.

Când sunt metabolizate, aceste substanţe se transformă în acizi, care atacă dinţii. Gândeşte-te la asta atunci când vrei să consumi dulciuri, chipsuri sau băuturi acidulate ce conţin şi zahăr. Alege să le consumi după o masă principală, apoi spală-te pe dinţi.

8. Cu cât iei mai multe gustărele pe parcursul unei zile, cu atât creşte riscul apariţiei cariilor.

Nu contează numai ce mănânci sau bei, dar şi cât de des o faci. De câte ori ronţăi câte ceva creezi mediul perfect pentru ca bacteriile să se dezvolte. Respectă mesele principale, iar dacă îţi place să ronţăi, consumă snacks-urile sau cafeaua cu lapte în cel mult 30 de minute, apoi bea apă.

9. Igiena orală deficitară afectează întregul organism.

Cariile dentare, gingivita, pierderea ţesutului osos sau a dinţilor afectează în mod clar calitatea vieţii. Durerea, alimentaţia nesănătoasă, odihna insuficientă, tratamentele dentare complexe sau efectuate în urgenţă îţi strică ritmul obişnuit. Cercetătorii au descoperit chiar o legătură între afecţiunile orale şi cele cardiace sau renale.

10. … şi oricât de bine ai avea grijă de dinţii tăi, tot trebuie să îţi vizitezi medicul dentist

Chiar dacă te periezi corect de două ori pe zi, foloseşti aţa dentară şi apa de gură, ai grijă ce mănânci sau bei şi dinţii tăi arată minunat, tot trebuie să mergi de 2 ori pe an la medic, pentru un control şi un periaj profesional. Specialistul poate descoperi din timp o carie şi poate interveni imediat, scutindu-te de tratamente complexe. În plus, este singurul care poate îndepărta placa bacteriană în totalitate, cu ajutorul instrumentarului specific.

Găseşte-ţi un medic dentist care să îţi inspire încredere şi împrieteneşte-te cu el! Vei vedea ca acesta nu este un bau-bau şi că vei avea numai de câştigat dacă respecţi recomandările sale.