Ce presupune tratamentul protetic?
Conform recomandărilor Asociaţiei Americane de Stomatologie Pediatrică, în situaţiile în care dintele unui copil, adolescent, a fost afectat pe o suprafaţă mai mare de o carie dentară, a fost fracturat, spart sau deteriorat în urma unui traumatism, ori a fost efectuat un tratament endodontic (scoaterea nervului şi obturarea canalelor), pentru a salva dintele, medicii dentişti apelează la coroanele dentare pentru restaurarea dintelui şi a funcţionalităţilor acestuia (masticaţia corectă, corectarea muşchilor etc.).
Coroanele dentare se pot aplica atât pe dinţi definitivi cât şi temporari şi pot fi realizate în laboratorul de tehnică dentară de către un technician dentar sau pot fi prefabricate în cazul aplicării lor la nivelul dinţilor de lapte.
Coroanele dentare ce se aplică la nivelul dinţilor temporari sunt, în general, de diferite mărimi, astfel încât să poată fi aleasă cea potrivită dintelui pacientului. Acestea sunt realizate fie din metal, sau pot avea o structură metalică cu faţete de ceramică, sau din metal cu faţete din răşini compozite sau acrilice, faţete ce pot avea culoarea dintelui natural. Mai nou, pentru dinţii temporari, au apărut coroane prefabricate din zirconiu.
În cazul copiilor care au toţi dinţii permanenţi, medicul poate folosi coroane dentare din zirconiu, total ceramic sau din răşini compozite (jacket), metalo-ceramice, faţete ceramice pentru o restaurare estetică mai exactă cu aspectul natural al dintelui.
De asemenea, şi la copiii cu dinţi de lapte pot fi aplicate coroanele dentare, într-o singură şedinţă la cabinetul medicului dentist pediatru. Chiar dacă dentiţia temporară va fi înlocuită de cea permanentă, este foarte important ca dinţii să nu se piardă mult prea devreme.
Astfel, coroanele dentare ajută la păstrarea și menţinerea sănătăţii rădăcinii dentare (fundaţiei naturale a danturii), la asigurarea funcţiei fonatice şi masticatorii corecte, cu toate procesele derivate acestora.
Un alt beneficiu al coroanelor dentare îl reprezintă faptul că sunt foarte rezistente şi se păstrează pe o perioadă destul de lungă de timp, mai ales dacă adolescentul sau copilul are o igienă orală adecvată (se spală de minim 2 ori pe zi şi foloseşte aţă dentară).