Aproximativ jumătate dintre adolescenţi nu merg nici măcar o dată pe an la stomatolog!
Dar oare de ce se întâmplă asta? Să fie vorba de teamă? De lipsa organizării timpului? De faptul că dacă nu există probleme vizibile, totul este ok?
Chiar dacă dinţii tăi arată bine şi par sănătoşi, nu te gândi că problemele vor apărea atunci când vei fi adult. Afecţiunile orale se dezvoltă fără să îţi dai seama şi din păcate de la o vârstă din ce în ce mai mică.
O dată complicată, caria trebuie tratată, iar amânarea deciziei nu face decât să fie necesar un tratament complex, de lungă durată, costisitor. În plus, apariţia abceselor, pierderea dinţilor sau respiraţia orală neplăcută îţi pot afecta sănătatea, dar şi viaţa socială.
Vizita la dentist face parte din rutina unei vieţi sănătoase, ar trebui să fie o prioritate şi nu trebuie ratată. Simplu de spus, nu-i aşa?
Nu mi-e frică de… dentist!
Dacă ţi-e frică să mergi la dentist, cel mai simplu ar fi să îţi identifici temerile şi să construieşti gânduri şi experienţe pozitive în legătură cu acestea, sau să ceri ajutorul pentru a le depăşi.
Dacă frica vine dintr-o experienţă neplăcută din trecut, încearcă să treci peste asta, să te gândeşti că tehnologia a avansat, medicii au acum cunoştinţe de comunicare eficientă cu pacientul tânăr, au noţiuni de hipnoză clinică şi te pot ajuta să beneficiezi de o şedinţă de tratament cât mai placută.
Dacă nu te poţi lega de un moment neplăcut din trecutul tău, înseamnă că teama porneşte din poveştile şi experienţele celorlalţi. În acest caz, gândeşte-te că tu vii într-o clinică dedicată adolescenţilor, că mediul este special creat, astfel încât să te simţi confortabil. Medicii lucrează doar cu tineri ca şi tine şi ştiu care sunt temerile specifice vârstei.
5 sfaturi pentru o vizită lipsită de anxietate
- Înainte de a intra în cabinet alege să răsfoieşti o revistă pe terasă ori să joci un joc pe Xbox sau PS. Te va ajuta să te relaxezi şi să asociezi locul cu unul care îţi oferă linişte. Programează-te astfel încât să nu ai mult timp de aşteptat. Dimineaţa este un moment bun pentru acest lucru.
- Pentru început poţi să îţi faci o programare pentru un periaj profesional, o procedură simplă, care îţi va da curaj să revii şi să îţi tratezi şi celelalte probleme, dacă există. Cu cât vii regulat şi acumulezi experienţe pozitive, cu atât vei trece peste teama de medic şi te vei bucura de un zâmbet sănătos.
- Discută cu medicul tău, explică-i care sunt temerile tale şi vei vedea că acesta te va ajuta să treci peste. Este important să dezvoltaţi o relaţie bazată pe încredere şi comunicare eficientă. Roagă-l să îţi explice paşii tratamentului încă de la început, iar pe parcurs să te ţină la curent cu procedurile pe care le mai are de făcut până la sfârşitul şedinţei.
- Urmăreşte programul preferat pe televizorul aşezat special pe braţul scaunului stomatologic. Te va ajuta să îţi iei gândul de la ceea ce se întâmplă, chiar şi pentru o perioadă.
- Roagă un prieten sau un membru al familiei să te însoţească la clinică, dacă asta te ajută să te relaxezi.
Acordă-ţi o mică recompensă (dar nu dulce :)) sau fă ceva ce îţi place după fiecare programare, astfel vei asocia vizitele cu ceva pozitiv, cu o bucurie.
Te aşteptăm cu drag! Zâmbeşte cu încredere şi… curaj! 🙂 🙂