5 mituri despre sănătatea dentară: adevărat sau fals?
Când vine vorba despre sănătatea dentară, internetul este plin de informaţii mai mult sau mai puţin adevărate, sau aplicabile fiecărei persoane în parte.
Am pregătit o listă cu 5 dintre cele mai întâlnite mituri, demontate de către medicii noştri, pentru ca tu să fii mereu bine informat.
Când vine vorba despre sănătatea dentară, internetul este plin de informaţii mai mult sau mai puţin adevărate, sau aplicabile fiecărei persoane în parte.
Am pregătit o listă cu 5 dintre cele mai întâlnite mituri, demontate de către medicii noştri, pentru ca tu să fii mereu bine informat.
Mitul 1: Dacă gingiile îţi sângerează, evită periajul, pentru că altfel situaţia se înrăutăţeşte.
Adevărul este exact opusul: dacă gingiile sângerează, înseamnă că e nevoie să te periezi mai des. Placa bacteriană acumulată în exces face ca gingia să se inflameze şi să sângereze. Periajul trebuie efectuat zilnic, cel puţin dimineaţa şi seara, înainte de culcare, pentru două minute. Foloseşte o periuţă cu peri moi sau medii. Dacă observi că sângerarea persistă, mergi la cabinet pentru o îndepărtare profesională a tartrului şi plăcii bacteriene. Instrumentarul specific va înlătura depunerile în proporţie de 100%.
Mitul 2: Dacă nu te dor, înseamnă că dinţii tăi sunt perfect sănătoşi
Din păcate, caria dentară se dezvoltă fără să prezinte semne evidente. De multe ori nici nu se observă cu ochiul liber, până nu se transformă într-o pată neagră pe dinte. Atunci când apare durerea, caria este atât de avansată, încât a ajuns la nerv.
Ca să fii fără grija unei urgenţe sau a unui tratament mai elaborat, recomandarea este să îţi vizitezi medicul dentist de două ori pe an, pentru a putea descoperi şi trata din timp orice carie incipientă, sau alte afecţiuni.
Mitul 3: Numai adulţii au probleme parodontale
Afecţiunile parodontale nu mai sunt de mult specifice persoanelor trecute de 35-40 de ani. Gingivita este primul semn că în viitor pot să apară alte complicaţii şi este caracterizată prin depuneri de placă bacteriană de-a lungul gingiei, dar şi sub aceasta. Dacă nu este îndepărtată, această depunere va distanţa gingia de dinte, făcând ca acesta din urmă să devină mobil şi să cadă.
Mitul 4: Folosirea aţei dentare nu este necesară, dacă ai un periaj regulat
Aţa dentară este foarte importantă, având un rol esenţial în prevenirea apariţiei cariilor în zona interdentară. Dacă nu foloseşti aţă, peste 30% din suprafaţa dinţilor nu va fi curată, deoarece periuţa nu poate ajunge între doi dinţi apropiaţi.
Foloseşte ata dentară (cu mâner sau fără) cel puţin o dată pe zi, înainte de periaj, pentru a îndepărta resturile alimentare şi placa bacteriană. Utilizează şi apa de gură, pentru a-ţi împrospăta respiraţia şi pentru a reduce din bacterii.
Mitul 5: Carie dentară = tratament de canal
Odată apărută şi netratată, caria dentară avansează până ajunge la nerv, fiind necesară o intervenţie extinsă. Medicul va realiza un tratament de canal, pentru a curăţa infecţia, apoi va reconstrui dintele cu ajutorul unei obturaţii sau coroniţe. În anumite cazuri dintele poate chiar să fie extras.
Dacă nu se intervine, nu înseamnă că problema se rezolvă de la sine. Cu cât se amână momentul, cu atât tratamentul va fi mai complex..
Pentru orice informaţie avizată, întreabă medicul dentist! Până la următoarea vizită în cabinet ai grijă de sănătatea dinţilor tăi! Aceştia nu doar te ajută din punct de vedere estetic, ci îndeplinesc o multitudine de funcţii, fără de care nu te-ai putea dezvolta corespunzător.