Importanţa igienei orale zilnice
Igiena orală zilnică nu este suficientă pentru menţinerea unei stări de sănătate dento-parodontală. De aceea, recomandăm o şedinţă de igienizare profesională, o dată la 6 luni!
Pe lângă curăţarea mai profundă şi eficientă, această şedinţă are şi un caracter profilactic, întrucât ne ajută să observăm în stadii incipiente leziunile carioase şi să prevenim apariţia complicaţiilor de natură inflamatorie şi a afecţiunilor parodontale. În timpul acestei şedinţe este examinată întreaga cavitate bucală: dinţii, parodonţiul, limba, mucoasa jugală, linguală etc. De asemenea, este verificată starea lucrărilor dentare realizate anterior.
Dacă faci parte dintr-o categorie de risc ridicat în ceea ce priveşte sănătatea dentară (igiena orală defectuoasă, vârsta înaintată, sarcină, fumător, afecţiuni generale precum diabetul), este necesar să faci această şedinţă de profilaxie mai des, la aproximativ 3-4 luni.
Ai grijă ca dinţii tăi să primească îngrijirea profesională pe care o merită!
Dacă ai depăşit aceste 6 luni, îţi poţi face programare aici. Te aşteptăm!
DENT ESTET 4 Teens, singura clinică din Bucureşti destinată exclusiv adolescenţilor, a lansat în luna august programul Cavity Prevention prin care se doreşte informarea părinţilor, adolescenţilor şi copiilor asupra rolului esenţial pe care îl are igiena orală în sănătatea întregului organism. Mesajul central al programului este “Mai multă prevenţie, mai puţină intervenţie” şi accentuează importanţa profilactică a igienizării profesionale.
Multe persoane folosesc zilnic periuţa de dinţi şi li se pare suficient, însă studiile au demonstrat că 80% dintre bacteriile din gură nu se află pe dinţi. Plus, 1 ml de salivă conţine 100 de milioane de bacterii. Atât medicii dentişti, cât şi cardiologii recomandă folosirea tuturor metodelor de curăţare a dinţilor pe motiv că majoritatea afecţiunilor cardiace se dezvoltă din cauza infecţiilor gingivale.
Rezultatul mai multor studii arată că igiena dentară bună poate prelungi viaţa cu mai bine de 10 ani. Metodele adiţionale de igienizare orală (apă de gură, aţă dentară, periuţe interdentare) reduc riscul infecţiilor cu până la 80%.
Aţa dentară îndepărtează până la 40% din placa bacteriană care produce carii. Aţa dentară trebuie folosită imediat după ce v-aţi spălat pe dinţi. Luaţi o bucată de aproximativ 40 – 45 centimetri lungime, curbaţi aţa uşor, la baza fiecărui dinte şi încercaţi să treceţi peste acesta, cu mişcări uşoare, de sus în jos. Aţa dentară trebuie folosită, zilnic, cel puţin trei minute şi poate prelungi viaţa cu până la 6 ani.
Principala calitate a apei de gură este că ajunge în locurile în care nici periuţa de dinţi, nici aţa dentară nu pot ajunge. Folosită în mod corect, de două ori pe zi, timp de 30 de secunde, ea distruge majoritatea bacteriilor.Cercetările efectuate arată că apa de gură antiseptică reduce placa bacteriană până la 25%.
Periuţa interdentară este o periuţă alungită, de dimensiuni mici, care se foloseşte pentru spaţiile dintre dinţi, acolo unde se adună resturi de alimente pe care nu le poţi elimina întotdeauna cu periuţa de dinţi. Se recomandă utilizarea acesteia o dată pe zi înainte de culcare.