10 sfaturi pentru dinti de nota 10
Toți ne dorim o dantură de nota 10! Iată pașii pe care medicii stomatologi îi recomand pentru un zâmbet perfect de adolescent:
1. Periajul și floss-ul nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică
Atât cariile, cât și afecțiunile parodontale sunt cauzate de infecții cu bacterii ce se găsesc într-un nivel ridicat în placa bacteriană; prevenirea problemelor de sănătate dentară se face astfel, în primul rând, prin îndepărtarea zilnică a plăcii bacteriene.
! Utilizarea zilnică a aței interdentare este obligatorie, întruct periuța nu pătrunde în spațiile retentive dintre dinți.
2. Fluorul
- crește rezistența smalțului la atacul acid (bacteriile fiind producătoare de acizi)
- scade numărul bacteriilor
Se poate administra:
- pe cale sistemică, în timpul formării dentiției definitive
- pe cale locală, după erupția dinților permanenți
Se găsește în:
- pasta de dinți
- apa de gură (indicată celor cu risc crescut de carie)
3. NU fuma!
Fumatul:
- crește semnificativ riscul cancerului oral
- determină accelerarea evoluției bolilor parodontale
- determină răspunsul nefavorabil la tratament
4. Mergi regulat la stomatolog
Indentificarea precoce a problemelor dentare este benefică în primul rând pentru sănătate, întrucât tratamentele sunt mai puțin invazive, rata de succes mai crescută și gradul de suportabilitate al pacientului mai ridicat.
În al doilea rând, există și un avantaj financiar, tratamentele simple având costuri mai reduse decât cele complexe.
5. Sigilarea
Practicată în special la copii, fiind utilă însă și la adulți.
Majoritatea cariilor sunt localizate la nivelul fețelor ocluzale ale molarilor și premolarilor, din cauza reliefului ce împiedică procesul de curățire (șanțuri și fosete adânci) și favorizează acumularea și dezvoltarea bacteriană.
Sigilând aceste zone, relieful carifavorizant se anulează, fiind o metodă foarte eficientă de prevenire a leziunilor carioase.
6. Apa de gură
Reduce riscul apariției bolilor parodontale, atunci când clătirea este completată de un periaj și flossing eficient.
! Apa de gură cu clorhexidina (Corsodyl, Parodontax, Lakalut etc.) se va utiliza doar cu prescripție medicală, provocând numeroase efecte secundare în cazul unei administrări incorecte.
7. Guma de mestecat fără zahăr
Este benefică prin creșterea fluxului salivar, ce participă la procesul de autocurățire și de asemenea, împiedică scăderea PH-ului salivar.
8. Consum scăzut de zaharuri
Frecvența. Cantitatea.
Frecvența crescută este mai nocivă decât cantitatea crescută a consumului de glucide.
9. Afecțiuni generale
Prezența unor boli sistemice și/sau medicația împotriva acestora pot determina modificări patologice la nivelul cavității bucale. Medicul stomatolog trebuie să fie în permanență informat în ceea ce privește starea generală de sănătate, pentru a adapta corespunzător metodele de tratament și prevenție.
10. Protejarea aparatului dento-maxilar
O altă categorie de afecțiuni dentare sunt cele de natură traumatică: fracturi, obiceiuri vicioase (interpunerea între arcadele dentare a unor obiecte dure, deschiderea capacelor de sticlă etc.), bruxism.
Prevenirea fracturilor în cazul accidentelor rutiere se face prin purtarea centurii de siguranță, a uzurii date de bruxism prin purtarea de gutiere speciale.